Odstranjivanje madeža i tumora

Tu metodu je u Hrvatskoj promovirao Dr. Dobrović 1998. g. i otada je ta metoda skoro u potpunosti istisnula klasičnu kirurgiju u odstranjivanju dobroćudnih madeža i drugih kožnih izraslina. Radiovalna metoda koristi visokofrekventne elektromagnetske valove ( 3.8 Mhz ), nema zračenja kao kod radiološke dijagnostike koja koristi X-zrake. Odlika metode je velika preciznost rada bez štetnog i razarajućeg djelovanja na okolno tkivo za razliku od klasičnog elektrokirurškog efekta ili od djelovanja nekih lasera.

Glavna karakteristika je da nakon zahvata nema ožiljka i stoga je najprimjerenija za lice i vrat, ali i za čitavo tijelo. Dodatne prednosti su preciznost, kratkoća zahvata, dobra podnošljivost, mogućnost istovremenog odstranjivanja više madeža i brzo zaraštavanje. Posebno je primjenjiva na mjestima gdje klasično kirurški je teže izvediv zahvat kao npr. koža nosa, kapci i nazolabijalne brazde. Cijena zahvata je također bitno niža od klasične kirurške metode.

U našoj ordinaciji Dr. Dobrović prije svakog zahvata dermomikroskopski pregleda svaki madež. Najbitnije je razlikovati dobroćudne od potencijalno tumorski promijenjenih madeža, a tu se ponajprije misli na melanom. Moramo naglasiti da melanomi imaju svoje morfološke karakteristike koje se dermomikroskopski mogu uočiti, a konačnu dijagnozu postavlja patolog prema bioptičkom uzorku koji se nakon radiovalnog zahvata izolira. Ukoliko postoji osnovana sumnja da je madež malignog tipa onda se mora učiniti klasičan kiruški zahvat.

Osim madeža radiovalna metoda je superiorna kod ostranjivanja seboroičnih keratoza, dermatofibroma, bradavica, hemangioma, papiloma, solarnih pjega, itd.


Prije i poslije zahvata uklanjanja madeža

Prije zahvata Nakon zahvata